Caro Hollebeek gebiedsregisseur voor Swifterbant.
Caro Hollebeek gebiedsregisseur voor Swifterbant. Foto: Gemeente Dronten

Gebiedsregisseur Caro Hollebeek over duurzaamheid in Swifterbant

Column

Volgens de definitie van het Centraal Plan Bureau is een duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. En er spelen in Swifterbant verschillende duurzame ontwikkelingen, hieronder benoem ik een paar actuele zaken.

Duurzaam minder maaien

De gemeente maait vanaf dit voorjaar minder vaak, in de randen van het dorp, zodat er meer bloeiende planten blijven staan en daarmee ook meer voedsel is voor allerlei insecten.
In Swifterbant wordt bijvoorbeeld minder vaak gemaaid langs Het Zichtbord bij de hoek met De Lange Streek.
De bedoeling is dat er de komende jaren op meer plekken minder vaak gemaaid gaat worden. De gemeente wil zo meer ruimte maken voor planten en dieren. Als ik inwoners spreek zijn de meningen hierover flink verdeeld. Sommigen juichen het toe, voor anderen is het wennen en weer anderen vinden het minder netjes.


Op het Zichtbord is te zien wat voor moois minder maaien kan opleveren. - Caro Hollebeek

Duurzaam met energie

En ander belangrijk thema is natuurlijk energie. Met de hoge energiekosten staan veel huiseigenaren voor de vraag wat kan ik het beste doen om energiekosten te besparen of zelf energie op te wekken? Veel informatie is wel te vinden, o.a. via het energieloket.

Om inwoners concreet te ondersteunen, is de gemeente op zoek naar vrijwilligers die, als energiecoach, andere inwoners van Swifterbant verder willen helpen. Bijvoorbeeld met het aanvragen van een subsidie, uitleg te geven wat er in die moeilijk opgestelde offerte staat of andere praktische tips. Een energiecoach kan dan nét dat steuntje in de rug geven om verder te komen. Aanstaande energiecoaches krijgen een training, kunnen hun ervaringen delen tijdens netwerkbijeenkomsten en ontvangen een vrijwilligersvergoeding voor hun inzet. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden via Netwerk Duurzaamheid Dronten: www.netwerkduurzaamheid.org/energiecoach

Heeft u een goed idee voor Swifterbant duurzamer te maken of een hele andere vraag waarover u in gesprek wilt met de gemeente, dan kunt u hiervoor bij mij terecht. Ik ben bereikbaar via c.hollebeek@dronten.nl of via 06 57 211 767. Op dinsdagmiddag ben ik van 15.00 – 17.00 uur aanwezig in De Steiger.

Afbeelding
AIR, Arooj Aftab, Miles Kane en Jonny Greenwood (Radiohead) op Lowlands 19 uur geleden
Afbeelding
Agenda zaterdag: Opwekking, open huis voedselbank, G-korfbal, Peppa, voetbal 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek naar arbeidsmigranten en permanente bewoning Boschberg en Bremerberg 20 uur geleden