Afbeelding
eigen foto

Soap rond Polderpioniers afgesloten met onthulling van schaapjes bij Heuvelpark

Cultuur

DRONTEN - De ‘soap’ rond het beeldje van de Polderpioniers lijkt eindelijk afgesloten. Bij het Heuvelpark onthulde Marja Keizer woensdag een kunstwerk van twee schaapjes. Het is een compensatie van de gemeente Dronten voor de van deze locatie weggehaalde Polderpioniers.

Wethouder Ton van Amerongen zei in april nog tegen de gemeenteraad, dat B en W het geen goed idee vonden om een nieuw kunstwerk te plaatsen bij het Heuvelpark. Het was volgens hem geen goede locatie voor kunst en het gemeentebestuur gaf nieuwe wijken voorrang als het om kunstwerken ging. Inmiddels is hij teruggekomen op dat standpunt en kreeg het Heuvelpark alsnog haar kunstwerk.

Appartementen

De hele geschiedenis begon toen de Polderpioniers bij de dierenweide plaats moest maken voor appartementen. Op initiatief van Piet de Wit kregen bewoners van het Heuvelpark het voor elkaar om het beeldje van Kees Jansen bij hun appartementen te laten herplaatsen.

Er volgde een handtekeningenactie van bewoners van De Noord en de gemeente ging overstag. De wethouder bood zijn excuses aan en het beeldje ging terug naar De Noord. Tot teleurstelling van De Wit: „Vooral omdat het beeld hier veel beter tot zijn recht kwam dan waar het nu staat. Helaas het zij zo. Geen oude koeien uit de sloot halen.”

Compensatie

Piet de Wit vroeg de wethouder of hij het wilde compenseren. Van Amerongen zei tegen de gemeenteraad dat daar geen sprake van kon zijn. Toch vroeg de gemeente kater aan de voorzitters van de Verenigingen van Eigenaren van de drie betrokken Heuvelpark-appartementengebouwen naar ideeën voor compensatie.

Eerst werd er gesproken over een vlaggenmast, later over een ooievaarsnest, treurwilg of treurbeuk, dukdalf met NAP-peilschaal en een zonnewijzer. Uiteindelijk werd er gekozen voor een idee van bewoonster Marja Keizer: twee schaapjes van kunstenaar Bas van Swieten. De gemeente betaalde en woensdag onthulde mevrouw Keizer het nieuwe kunstwerk.

.


.

De Polderpioniers

Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 3 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 3 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 4 uur geleden