Ellen Lodder-Veurman experimenteert graag.
Ellen Lodder-Veurman experimenteert graag. Sandra Gordijn

Kunstcollectief Dronten | Ellen wordt onrustig als ze niet kan art-quilten

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Ellen Lodder-Veurman uit Dronten houdt zich bezig met art-quilten. Ze wordt onrustig als ze niet aan het werk is. Van het hele proces van ontwerp tot het afhechten van het laatste draadje, geeft het haar de grootste voldoening als het kunstwerk aan de muur hangt.

Ellen is altijd een ‘doe-kind’ geweest. Dat werd haar met de paplepel ingegoten door haar creatieve ouders. Op haar vijfde zat ze al te punniken en maakte ze veel potloodtekeningen. In haar pubertijd hingen er veel eigengemaakte wandschilderingen op haar kamer. Ze heeft er nu spijt van dat ze die heeft weggedaan.

Macramé

Geboren in Friesland verhuisde het gezin op haar negende naar Drenthe. In de loop der tijd borduurde ze veel en in de jaren tachtig deed ze veel aan macramé. Ook was ze actief met pottenbakken en kreeg ze vijf jaar les in kantklossen. Daarnaast behaalde ze het vakdiploma bloemsierkunst.

Ze woont nu bijna 25 jaren in Dronten. Daarvoor zeven jaren in Rotterdam, waar ze geen tijd nam voor creativiteit. Wonen in een grote stad was een andere beleving voor haar dan in een dorp.

Patchwork

In Dronten maakte ze kennis met wijlen Aly van der Stelt-Topper, die haar patchwork leerde. Samen gingen ze naar quiltexposities waar Ellen bredere indrukken opdeed. 

Ze voelde zich steeds meer aangetrokken tot art-quilten, wat een heel andere werkwijze is dan gewoon quilten. Ellen gebruikt alleen witte katoen en maakt stempels gebaseerd op haar ontwerpen. Dat katoen wordt bestempeld met speciale verf om kleur en structuur aan te brengen. Om speciale technieken te leren die haar interesseren volgt ze workshops.  

Tekenen

Voor Ellen is art-quilten eerst tekenen. Voor een groot wandkleed brengt ze de tekening aan op wateroplosbaar verdwijnvlies op de achterkant van de stof. Met de naaimachine stikt ze over die lijnen. De stiksels zie je aan de voorkant. Ze kleurt dan de vormen op de voorkant in met textielverf. Daarna worden verschillende vormen gestikt of genaaid.

Een andere manier is A4-lapjes verven en die aan elkaar genaaid als achtergrond gebruiken. Het boeit Ellen dat er erg veel manieren zijn waarop je kunt werken. Ze experimenteert graag. 

Sinds anderhalf jaar is ze op uitnodiging lid geworden van de landelijke groep Colorminds, die sinds 2013 bestaat. Voor hun exposities werken de acht dames alleen met kleurenthema’s en niet met onderwerpen: „Dat werkt stimulerend voor mij.”

Kunstcollectief Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.