Wethouder Irene Korting (VVD).
Wethouder Irene Korting (VVD). ©maartenheijenk

Wellicht minder woningbouw en wegen in Dronten als Lelystad Airport doorgroeit

Gemeente

DRONTEN - Het gemeentebestuur van Dronten vraagt zich af of de woning- en wegenbouw onder druk komt te staan als Lelystad Airport doorgroeit naar 45.000 vliegbewegingen per jaar. De gemeente wil daarom een bezwaarschrift indienen tegen de natuurvergunning voor het vliegveld.

Wethouder Irene Korting (VVD) heeft een concept-bezwaarschrift opgesteld. Daarin herhaalt ze nog eens dat Dronten niet tegen de ontwikkeling van Lelystad Airport is: „Maar er kunnen ook negatieve gevolgen optreden voor onze gemeente. Deze negatieve gevolgen willen we zoveel als mogelijk beperken.”

De wethouder hoopt dat ook de gemeenteraad haar bezwaarschrift ondertekent. De raad vergadert er donderdagavond over.

Woningbouw

B en W vrezen in hun conceptbrief voor een toename van het wegverkeer als gevolg van de groei van het vliegveld: „We vragen ons af of de beschikbare milieuruimte op verschillende plaatsen in en rond de gemeente Dronten dan nog wel voldoende ingezet kan worden voor andere doeleinden.” De gemeente is vooral bang dat woningbouw en infrastructurele uitbreidingen in de knel komen.

De woningbouw kan volgens de gemeente Dronten ook onder druk komen te staan als de stikstofruimte afneemt. Het gemeentebestuur constateert dat de stikstof-milieuruimte van Schiphol wordt ingezet voor de natuurvergunning van Lelystad Airport. „Op geen enkele wijze mag Lelystad Airport de ambities van de gemeente Dronten op bijvoorbeeld het gebied van woningbouw negatief beïnvloeden”, schrijft het college daarover.

Nabije natuur

Het bezwaarschrift richt zich daarnaast op de invloed van de luchthaven op de nabije natuur. Voor wat betreft de gemeente Dronten gaat het dan om het Ketelmeer, Vossemeer en de Veluwerandmeren. B en W vinden dat dit regelmatig onderzocht moet worden. „Het verrast ons dat de natuurvergunning onbeperkt geldig is.”

Het college wil in ieder geval een nieuw onderzoek voordat er een besluit wordt genomen over het doorgroeien van Lelystad Airport naar meer dan 10.000 vliegbewegingen per jaar.

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 6 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 6 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 7 uur geleden