De huidige windmolens langs de IJsselmeerdijk.
De huidige windmolens langs de IJsselmeerdijk. ©maartenheijenk.nl

Gemeente en windplannen richten stichting op die geld voor samenleving beheert

Gemeente

DRONTEN - De windplannen Blauw en Groen stellen straks ongeveer 750.000 euro per jaar beschikbaar aan de samenleving. Een stichting gaat dit geld beheren. Deze stichting wordt opgericht door de gemeente Dronten samen met de eigenaren van beide windplannen. Dat gebeurt nog dit kalenderjaar.

De twee grote windplannen in Dronten hebben zich verplicht om de samenleving jaarlijks een zogenaamde ‘gebiedsgebonden bijdrage’ te geven. Bij Groen gaat het om ongeveer 4,5 ton per jaar, bij Blauw om 3 ton.

Zèlf bepalen

De gemeenteraad bepaalde dat de inwoners zèlf beslissen over de verdeling van dat geld. Wel stelde de gemeente in de persoon van Margo van Staveren een ‘kwartiermaker’ aan, die daarvoor een systeem in het leven moet roepen.

Van Staveren schreef deze week een enquête uit. Uit de toelichting blijkt dat een stichting het geld gaat beheren. Gemeente en de eigenaren van de windparken richten deze stichting op, maar trekken zich daarna terug. „Ze houden wel toezicht op het proces en stellen vooraf de kaders en voorwaarden vast”, aldus de tekst bij de enquête.

Stichtingsbestuur

Onder het stichtingsbestuur komen adviescommissies en werkgroepen. In de enquête wordt aan de inwoners gevraagd of zij willen deelnemen in zo’n commissie of werkgroep. De vraag of ze in het overkoepelende stichtingsbestuur willen, wordt niet gesteld.

De raadpleging begint met vragen om te testen of de inwoners wel weten waarover ze het hebben. Ook moeten ze hun woonplaats, leeftijd en opleidingsniveau invullen.

Windplan Blauw

Windkoepel Groen