Suzanne Stoop - PvdA
Suzanne Stoop - PvdA ©maartenheijenk.nl

Achterdeurtje in de regels leidt tot één ongewenste tweede bedrijfswoning

Gemeente

DRONTEN - „We moeten erop kunnen vertrouwen dat voorstellen die u ons voorlegt deugen”, vindt Paul Vermast (GroenLinks). „U doet niet eens uw best om het vertrouwen terug te winnen”, klaagt Suzanne Stoop (PvdA). Wethouder Roelof Siepel had een achterdeur open laten staan bij de regels voor een tweede bedrijfswoning op agrarische erven. GroenLinks en PvdA nemen het hem kwalijk, de rest van de raad is vergevingsgezind.

Een tweede woning mag alleen onder hele strikte voorwaarden. B en W hadden daar regels voor opgesteld. Suzanne Stoop stelde daar indertijd kritische vragen over, waarna wethouder Siepel vroeg om hem te vertrouwen. Recentelijk bleek dat de nieuwe regels niet waterdicht waren. En dus vindt het PvdA-raadslid dat haar vertrouwen is beschaamd.

Schade valt mee

„Ik heb uw vertrouwen gevraagd, ik heb dat niet waar kunnen maken. De beste manier waarop ik kan reageren is direct in actie komen”, reageert Siepel. Hij ziet niet in wat hij anders kan doen.

De schade valt volgens de wethouder nogal mee. Er zijn vier aanvragen ingediend, waarvan er eentje gebruik maakte van het achterdeurtje. Al deze vier aanvragen vallen onder de inmiddels ingetrokken regels en krijgen dus in principe een vergunning.

Flaters

Paul Vermast verwijst naar de recente flaters bij Swifterbant-zuid en andere fouten op het terrein van ruimtelijke ordening. „Het lijkt misschien alsof we deze wethouder aan het pesten zijn. Dat is niet het geval, maar het gáát wel ergens over.” Alhoewel de fractievoorzitter van GroenLinks vindt dat zijn vertrouwen de laatste tijd opvallend vaak beschaamd wordt, verbindt hij er geen politieke consequenties aan.

Het zit mevrouw Stoop allemaal niet lekker. „Waarom moet ik erop vertrouwen dat het straks wel goed gaat?” Ook heeft zij nogal wat inhoudelijke vragen over de nieuwe regels rond tweede woningen op agrarische erven.

De rest van de raad lijkt tevreden met de uitleg van de wethouder. Die vertelt dat in de nieuwe situatie de gemeenteraad altijd het laatste woord heeft als het gaat om het beoordelen van aanvragen.