Mark van Dongen - GroenLinks
Mark van Dongen - GroenLinks screenshot videonotulen

Ongenoegen over kaasschaafmethode van B en W: „Zonder benul bezuinigen?”

Gemeente

DRONTEN - Wethouder Ton van Amerongen had de komende bezuinigingen van 2,9 miljoen op de gemeentebegroting nog wel zo vriendelijk verpakt. Hij had termen gebruikt als ‘herijken’ en ‘de begroting vanaf nul opbouwen’. Toch kwam het proces hem donderdag op veel kritiek vanuit de gemeenteraad te staan. „Het is voor ons ook nieuw”, verdedigde de wethouder zich.

De gemeenteraad is al dit hele jaar bezig met het opnieuw opbouwen van de begroting. Zero Based Begroten (ZBB), zo noemen ze het. Mark van Dongen van GroenLinks zei donderdag dat hij verward en teleurgesteld is. Volgens hem gaat het om doodgewone bezuinigingsvoorstellen volgens de kaasschaafmethode: „Hebben wij niet goed begrepen waar ZBB voor staat? Betekent het Zonder Benul Bezuinigen?”

Hobbels

„De verwachtingen over het ZBB-proces lagen ver uit elkaar”, constateerde Siert Jap Lap van het CDA. 

De grootste fractie in de gemeenteraad toonde zich mild. Remco de Maaijer (VVD): „Natuurlijk, de weg van ZBB kent hobbels. Maar we gaan wél vooruit op die weg.”

Hij kreeg steun van coalitiegenoot Marloes Hotting (ChristenUnie: „Ongeacht de ontevredenheid over de methode: dit moet gewoon gebeuren. Wij hopen dat iedereen zich over tevredenheid of ontevredenheid over de methodiek heen kan zetten om toch op een goede manier samen te werken en door te gaan.”

Doen niet meer mee

Dat laatste kan Hotting vergeten, want de SP kan zich er niet overheen zetten. „Wij doen niet meer mee!”, riep Peter Duvekot, „Het college is ons kwijtgeraakt in het proces, wij weten nog steeds niet helemaal wat de bedoeling is. Het werd in de loop van het proces steeds ingewikkelder en steeds wolliger. Wij zeggen: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”

Suzanne Stoop van de PvdA wond zich erover op dat B en W politieke keuzes maakt en daarmee op de stoel van de gemeenteraad is gaan zitten: „Schiet mij maar lek. Ik ben er helemaal klaar mee.” Zij ergerde zich eraan op dat het college vragen niet beantwoordt: „Mag ik alsjeblieft fatsoenlijk antwoord? Echt, je kunt me niet bozer krijgen! Er is een grens bereikt.” Het hele proces is volgens de PvdA’er niet meer te volgen.

Neem ons mee

Wethouder Van Amerongen gaat met al deze opmerkingen aan het werk in een poging om een sluitende begroting voor 2022 te maken. Hij kreeg daarmee één nadrukkelijke boodschap van vrijwel de hele gemeenteraad: „Neem ons mee!”