Afbeelding
©maartenheijenk.nl

FNV vindt dat gemeente Dronten niet ongestraft kan wegkomen met geluidsopnames

Gemeente

DRONTEN - „De gemeente Dronten schendt al jarenlang de privacy van bijstandsgerechtigden door gesprekken met hen op camera op te nemen.” Dat schrijft FNV Uitkeringsgerechtigden. Zij wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens de gemeente op het matje roept. De vakbond heeft de privacywaakhond hierover een brief gestuurd.

FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: „Dat de gemeente deze gesprekken opneemt is een uiterst ingrijpend middel. Het maakt inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, het is intimiderend en de mensen worden behandeld als potentieel verdacht, zonder dat daar aanleiding voor is.”

In strijd met AVG

DeDrontenaar.nl bracht de geluidsopnames aan het licht, nadat de gemeenteraad vragen stelde over het cameraprotocol. Van der Pligt: ‘De gemeente Dronten handelt in strijd met de AVG en misbruikt haar machtspositie.”

De gemeente Dronten stopte na alle ophef al met geluidsopnames en sinds vorige week ook met beeldopnames. De vakbond vindt dat niet voldoende en wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens de gemeente sommeert om te stoppen. 

Straffen

Van der Pligt: „De gemeente zegt dat ze de opnames maken voor de veiligheid van de gemeenteambtenaren, maar ze kan niet uitleggen waarom dit noodzakelijk is.”

„Deze wijze van dataverzameling moet wat de FNV betreft direct worden gestaakt. Overheden die op zo’n manier omgaan met hun meest kwetsbare burgers, zouden daar niet onbestraft mee moeten wegkomen.”

Geluidsopnames

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden