Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Burger of klant?

Gemeente

(door Hans Dorreboom)

Volgend jaar maart kiezen wij een nieuwe gemeenteraad. Alle deelnemende partijen hebben inmiddels hun kandidaten en verkiezingsprogramma’s gepresenteerd. 

U zult als kiezer ongetwijfeld door alle partijen weer aardig in de watten worden gelegd. Zo maar willekeurig een aantal partij standpunten. VVD: „De burger moet optimaal worden bediend”. D66: „Regels moeten dienstbaar zijn; de mens staat centraal”. Leefbaar Dronten: „Wij proberen een brug te slaan tussen de inwoners en het bestuur”. GroenLinks: „Wil zich inzetten op het geluk van de inwoners”. ChristenUnie: „Investeert in een dienstbare en rechtvaardige overheid”. SP: „Maakt zich sterk voor de menselijke maat”. CDA: „Wil een dienstbare en beschermende overheid”. Tot slot de PvdA: „Wil een gemeente die dichter bij de burger staat”. Allemaal standpunten waarin de burger min of meer centraal staat.

De gemeente zelf heeft het begrip burger helaas al lang afgeschaft. De gemeente is een bedrijf. Een rijbewijs of paspoort heet product en u bent klant. Voor een vooroverleg of u al dan niet vergunningvrij mag bouwen betaalt u tegenwoordig 119,45 euro. Dat heeft weinig te maken met dienstbaar aan de burger.

Wilt u in maart niet op een bepaalde partij stemmen, dan hebt een ruime keuze uit kandidaten voor het uitbrengen van een voorkeurstem. U vindt tussen de ruim 100 kandidaten ongetwijfeld een kennis of familielid, buurman of buurvrouw. Daar zit vast wel iemand tussen die u niet als klant ziet, maar als burger.

Dubbel en Dwars Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.