Wethouder Peter van Bergen - Leefbaar Dronten
Wethouder Peter van Bergen - Leefbaar Dronten ©maartenheijenk.nl

Inwoners praten mee over drie opties voor de duizenden extra woningen in Dronten

Gemeente

DRONTEN - Er liggen voornemens voor de bouw van duizenden extra woningen in de gemeente Dronten. Het gemeentebestuur komt in februari met drie opties voor die groei. Daarover mogen de inwoners in maart, april en mei meepraten. Vervolgens neemt de nieuwe gemeenteraad rond de zomer een besluit.

Wat de drie opties zijn, is nog niet bekendgemaakt. Wel kreeg ook het bureau Over Morgen uit Amersfoort vorig jaar opdracht van de gemeente om drie scenario’s te onderzoeken. Toen ging het om vijf-, tien- of vijftienduizend extra woningen.

65.000 inwoners

Deze week stuurde wethouder Peter van Bergen een stappenplan voor de groei van het aantal huizen naar de gemeenteraad. Daarin noemt hij nog geen getallen. Wel herinnert de wethouder de gemeenteraad aan een gesprek van vorig jaar. Toen was voor de raad een groei naar 65- à 75-duizend inwoners bespreekbaar.

„Het getal van 65.000 mag echter niet leidend zijn”, schrijft Van Bergen nu. Extra groei is volgens hem alleen mogelijk bij behoud en uitbouwen van de kwaliteiten van de samenleving.

Even wachten 

Het liefst hadden B en W nog even gewacht met het maken van plannen. De gemeente is namelijk ook bezig met een ‘integrale visie op de leefomgeving’ en de woningbouw is daar onderdeel van.

Toch is die woningbouw nu naar voren gehaald. Redenen zijn de woningnood in Nederland en de Tweede Kamer, die wil kijken of er in Flevoland 100.000 extra woningen gebouwd kunnen worden.

Samen optrekken

„Er liggen kansen om samen op te trekken met het Rijk, de provincie Flevoland en de regio Zwolle. Om die samenwerking optimaal te kunnen benutten is het van belang dat Dronten op relatief korte termijn eigen uitgangspunten voor groei bepaalt”, zo motiveren B en W de haast.

Het gemeentebestuur benadrukt in het stappenplan dat het niet alleen om het bouwen van woningen gaat. Dronten moet volgens het college acceptabel en aantrekkelijk zijn voor de huidige én toekomstige inwoners: „De identiteit en kenmerken van Dronten en hoe deze behouden kunnen blijven bij groei is van belang.”

Concrete vragen

„Over dit alles, de kansen en de uitdagingen, moet het gesprek worden gevoerd met de samenleving. Hoe ziet de gewenste samenleving eruit en hoe past extra groei daar kwalitatief verantwoord in?”, vraagt het gemeentebestuur.

In dat gesprek gaat de gemeente een aantal concrete vragen voorleggen aan de inwoners: „En daarnaast bieden we ruimte aan creatieve ideeën.”

Honderdduizend woningen

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.