Afbeelding
Pixabay

Riool kan nog wel even mee, maar vanaf 2029 moet de rioolheffing flink omhoog

Gemeente

DRONTEN - „De riolering in Dronten gaat langer mee dan gedacht”, meldt het gemeentebestuur. Pas vanaf 2029 moet de gemeente fors investeren in vernieuwing van het riool. Dan gaan ook de tarieven van de rioolheffing omhoog.

In 2023 willen B en W de rioolheffing met 8% verhogen naar 150 euro. Dit heeft vooral te maken met maatregelen voor het verwerken van extreme regenbuien. Daarna belooft het college tot 2029 - buiten de jaarlijkse aanpassing aan de inflatie - geen extra verhoging. Alhoewel de gemeente al jaren spaart voor de aankomende vernieuwingsgolf, voorziet het college voor het jaar 2029 toch een tariefsverhoging met zo’n 13%.

Video-inspecties

Op zich valken de kosten volgens B en W nog mee. De gemeente heeft video-inspecties in het riool uitgevoerd en geanalyseerd wat de restlevensduur is. Daaruit bleek dat het riool langer mee gaat dan gedacht.

„Dikwijls is geen complete vervanging nodig”, aldus het college. In plaats van het vervangen van leidingen kiest de gemeente Dronten voor een innovatieve methode om de leidingen te renoveren. Daarbij wordt van polyester een nieuwe leiding in de bestaande leiding gemaakt.

Plensbuien