Urk
Urk ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Risicoscan

Gemeente

(door Hans Dorreboom)

De meeste gemeenten hebben al enige tijd de gewoonte om kandidaat-wethouders te laten screenen op integriteit voordat ze daadwerkelijk in het college van burgemeester en wethouders worden benoemd.

Steeds vaker willen gemeenten ook raadsleden onderwerpen aan een risicoscan. Uit de honderden risicoanalyses die onderzoeksbureau Berenschot na de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 uitvoerde, blijkt dat bij 80 procent van de raadsleden sprake was van één of meer risico’s.

Een belangrijk risico bij met name lokale politici is netwerkcorruptie, een verschijnsel waarin mensen die elkaar kennen een exclusief netwerk vormen dat anderen uitsluit. Het speelt op allerlei niveaus, maar zoals uit onderzoek van Willeke Slingerland - lector Weerbare Democratie aan de Saxion Hogeschool in Enschede - blijkt, is het probleem sterk zichtbaar in de lokale politiek. Bestuurders en ambtenaren kennen elkaar goed. Ze hebben vaak binnen de lokale gemeenschap meerdere petten op. Dan is een subsidie voor die specifieke activiteit snel geregeld. Het begint eigenlijk altijd met de bedoeling het goede te doen voor de samenleving.

De burgemeester van Urk wil een risicoscan laten uitvoeren bij de negentien raadsleden om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen. Burgemeester Jean Paul Gebben moet het goede voorbeeld van Urk volgen. Ook in Dronten dus een risicoscan bij raadsleden en wethouders.

Dubbel en Dwars Dronten

.

Word lid van DeDrontenaar.nl

Om een journalistiek product te kunnen leveren, hebben wij inkomsten nodig. Voor minder dan 10 eurocent per dag kun je ál onze artikelen lezen. Klik hier voor een abonnement op DeDrontenaar.nl.