Marit Laane
Marit Laane eigen foto

Windplan stelt werk Swifterbos uit: „We hebben besloten het zorgvuldig te doen”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Windplan Blauw heeft op het allerlaatste moment besloten de werkzaamheden in het Swifterbos zorgvuldig te doen. Dat vertelde omgevingsmanager Marit Laane van de windkoepel vrijdag tot twee keer toe tijdens een digitale bijeenkomst. De haastklus zou eigenlijk deze week beginnen, maar is uitgesteld om de zaak eerst goed door te spreken met Staatsbosbeheer en het waterschap.

Bij haar eerste plannen wilde Windplan Blauw indertijd windmolens middenin het Swifterbos bouwen. Daar is uiteindelijk van afgezien. Op zich heeft het windmolenpark nu niets meer in het bos te zoeken. Ter compensatie van de aanleg van verhardingen bij de windmolens, moet de windkoepel echter watercompensatie creëren. Dat gebeurt voor een deel in het Swifterbos.

Laatste moment

„We waren ambitieus en we wilden graag vóór het broedseizoen al een deel van het werk uitgevoerd hebben”, zei Laane over het Swifterbos. Op het laatste moment is dat afgeblazen. Besloten is om samen met Staatsbosbeheer en waterschap Zuiderzeeland een gedegen ontwerp te maken. „Zodat we het straks in één keer goed aanleggen”, aldus de omgevingsmanager.

Het besluit is mede ingegeven door het warme weer. Daardoor begint het broedseizoen misschien eerder dan gebruikelijk.

Derde kwartaal

De werkzaamheden in het bos worden nu uitgevoerd tussen het broedseizoen en de periode dat het erg nat wordt in het Swifterbos. Herman uit de Bosch van Staatsbosbeheer schat in dat het juli of augustus wordt. Laane neemt het iets ruimer en spreekt over ‘waarschijnlijk het derde kwartaal’.

Windplan Blauw