Simone ten Cate sprak vanavond de gemeenteraad toe.
Simone ten Cate sprak vanavond de gemeenteraad toe. eigen foto

Eerst geluidsonderzoek bij agrariër, daarna pas besluit over Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - Er wordt deze maand nog geen beslissing genomen over het bestemmingsplan voor nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. Op aandringen van de raad gaat de gemeente eerst onderzoeken hoeveel geluid de overbuurman produceert.

De raad besloot vanavond het besluit over Swifterbant-zuid één maand uit te stellen naar de raadsvergadering van 22 april. Dat is drie dagen voordat de optie van de gemeente op de grond van de nieuwbouwwijk afloopt.

Tot dat uitstel werd besloten, omdat de ventilatoren van de aardappelbewaarschuur van de familie Ten Cate aan de Biddingweg 11 geluid produceren. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar het geluid van de weg, van het nabijgelegen spoor en van een ander agrarisch bedrijf, maar heeft geen geluidsonderzoek verricht bij de dichtstbijzijnde buurman van de nieuwe wijk.

Spijkerharde toezegging

Simone ten Cate vroeg de raad vanavond een ‘spijkerharde toezegging’ dat de nieuwe wijk straks geen belemmeringen oplevert voor haar bedrijfsvoering. Ze vond de raad aan haar zijde. Ook vinden de raadsleden dat de toekomstige bewoners van Swifterbant-zuid niet opgescheept mogen worden met geluidsoverlast van de ventilatoren van Ten Cate. En dus moet er eerst helderheid komen over de eventuele geluidsoverlast.

„Als we daar geen volstrekte duidelijkheid over hebben, kunnen we het bestemmingsplan niet vaststellen”, zei Paul Vermast (GroenLinks) vanavond. Wethouder Roelof Siepel was het daarmee eens. En dus werd besloten dat hij een maand de tijd krijgt om een akoestisch rapport te laten opstellen.

Swifterbant-zuid