Willemien Wever, CDA
Willemien Wever, CDA ©maartenheijenk.nl

Nieuwbouwwijk Swifterbant op de lange baan; iedereen mag nu de grond kopen

Swifterbant

SWIFTERBANT - De gemeente Dronten laat haar optie op de grond voor nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid verlopen. Als iemand anders de grond wil kopen, dan kan dat. Vijf fracties in de gemeenteraad kunnen daarmee leven. D66, PvdA en CDA zijn erop tegen. Willemien Wever van het CDA is des duivels: „De wijk gaat niet door en we weten niet of het ooit nog goedkomt.”

De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat het gemeentebestuur de zaakjes voor Swifterbant-zuid niet op orde heeft. Daarbij gaat het vooral over de geluidsoverlast van overbuurman Ten Cate. Toch werd alles uit de kast getrokken om deze maand het bestemmingsplan vast te stellen. Gebeurt dat niet, dan vervalt immers de optie op de grond.

Onbeantwoorde vragen

Dat laatste gebeurt nu. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) geeft vanavond tegenover de gemeenteraad toe dat het bestemmingsplan niet klaar is om vastgesteld te worden. Er zijn te veel onbeantwoorde vragen.

De meerderheid van de raad kan daarmee leven. Peter Duvekot van de SP vindt dat de wethouder ‘ballen’ heeft en Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) zegt dat je het maar één keer goed kunt doen. Paul Gach van de VVD heeft liever een gedegen voorstel dan een haastklus. Ingrid Paalman (ChristenUnie) kiest voor nauwkeurigheid, zorgvuldigheid en duidelijkheid. Volgens Paul Vermast van GroenLinks is het pijnlijk, maar hij pleit voor een integer besluit.

10 jaar terug in de tijd

De drie andere fracties zijn met stomheid geslagen. „Ik ben hier helemaal stil van”, zegt Willemien Wever (CDA), „Ik ben bang dat we 10 jaar teruggaan in de tijd. Als dit niet lukt, wat dan wel? Als we het nu niet aandurven om met elkaar in gesprek te gaan, waar zitten we hier dan voor?”
Suzanne Stoop van de PvdA: „Ik heb hier echt moeite mee!” Ze vraagt wat de risico’s zijn als er toch een bestemmingsplan wordt vastgesteld. En ze is bang dat woningbouw in Swifterbant-zuid nu helemaal van de baan is.

Rob van der Schans van D66 is chagrijnig over het proces. Hij stelt voor om het bestemmingsplan toch vast te stellen en tegelijk de opdracht te geven om het te wijzigen. Peter Duvekot noemt dat een ‘trucje’ en wil er niet aan meewerken. CDA en PvdA zijn de enigen die het zien zitten.

Zorgvuldigheid

Uiteindelijk is een meerderheid van de raad ervoor om het bestemmingsplan deze maand niet vast te stellen. „Het enige dat er verandert is, dat wij geen recht van koop meer hebben”, reageert wethouder Siepel, „Het betekent niet dat we de grond niet kunnen kopen. Maar als een ander eerder is, dan is een ander eerder.”

De wethouder erkent dat het pijnlijk is, maar ziet geen andere mogelijkheid: „Heeft het consequenties voor de planning? Dat weet ik niet.” Hij hoopt dat de raad voor de zomer alsnog een nieuw bestemmingsplan kan vaststellen. „Dat moeten we kunnen halen.”

Gooi maar weg

Over dat laatste heeft Willemien Wever haar twijfels: „Wij zeggen nu: gooi het plan maar weg. Als we het nu niet op de een of andere manier vaststellen, geven we het uit handen en is het weg. Ik heb daar heel weinig goede woorden voor over.”

De wethouder heeft nog één verrassing in petto. Behalve akkerbouwer Ten Cate is er een tweede buurman die de nieuwbouwwijk misschien in de weg zit. „Dat is nieuw voor mij”, zucht Suzanne Stoop (PvdA), „Het is één grote warboel, ik heb het gevoel dat we buitenspel worden gezet.”

Swifterbant-zuid