De grond van Swifterbant-zuid met daarin links het erf van de akkerbouwer.
De grond van Swifterbant-zuid met daarin links het erf van de akkerbouwer. Google Maps

Akkerbouwer verkoopt Swifterbant-zuid niet aan gemeente maar aan ontwikkelaar

Swifterbant

SWIFTERBANT - De gemeente Dronten wordt geen eigenaar van de grond van de nieuwe wijk Swifterbant-zuid. Akkerbouwer Jaap Dijkveld heeft zijn kavel in principe verkocht aan wat de gemeente omschrijft als ‘een landelijk ontwikkelende partij’.

Op het moment dat de gemeente Dronten in 2018 een besluit nam over de uitbreidingslocatie van Swifterbant, nam de gemeente een optie van drie jaar op de grond. Binnen die periode moest de raad het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk vaststellen. Wethouder Roelof Siepel trok in april de behandeling van dat bestemmingsplan in, toen hij op het laatste moment werd verrast door een nieuwe stal en een grondwaterpomp aan de overkant van de Biddingweg.

Projectontwikkelaar

Door dat uitstel werd de periode van drie jaar overschreden en was de grondeigenaar vrij om zijn perceel aan de Bisonweg te verkopen aan wie hij wil. Jaap Dijkveld laat niet het achterste van zijn tong zien over de gesprekken van de laatste maanden. Zo wil hij de naam van de projectontwikkelaar en het verkoopbedrag niet noemen.

Wel zegt Dijkveld dat de verkoop de instemming geniet van de gemeente Dronten. Verkoop aan de gemeente zag hij niet zitten, omdat de gemeente niet in één keer wilde betalen: „De gemeente kon pas geld vrijmaken als er weer wat woningen verkocht waren. Nu kan het in één keer.”

Het moment van overdracht van de grond is afhankelijk van de wijziging van het bestemmingsplan. In de verkoopovereenkomst is een optie opgenomen dat de akkerbouwer eigenaar blijft van de kavel als het bestemmingsplan en de nieuwe wijk niet doorgaan.

Regie houden

Voor de gemeente is een zogenaamd ‘actief grondbeleid’ in Swifterbant-zuid nu geen optie meer, schrijven B en W aan de gemeenteraad. In die brief zet het gemeentebestuur diverse alternatieve ontwikkelvormen voor de wijk op een rijtje. Daarbij proberen B en W zoveel mogelijk de regie in handen te houden.

„Op basis van eerste gesprekken heeft de ontwikkelaar blijk gegeven veel waarde te hechten aan het maken van afspraken met de gemeente over de ontwikkeling van Swifterbant-zuid”, aldus de brief van het college. Het gemeentebestuur hoopt zo snel mogelijk verkennende gesprekken met de ontwikkelaar te voeren.

Swifterbant-zuid

.

De boerderij aan de Bisonweg


Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 3 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 3 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 4 uur geleden