Marianne Witteveen - ChristenUnie
Marianne Witteveen - ChristenUnie ©maartenheijenk.nl

Dossier Swifterbant-zuid krijgt kritische analyse en wacht op nieuwe wethouder

Swifterbant

DRONTEN - De ChristenUnie heeft een kandidaat-wethouder, die het komende half jaar de opgestapte wethouder Roelof Siepel moet vervangen. Ondertussen onderwerpen de overgebleven collegeleden het door Siepel achtergelaten dossier Swifterbant-zuid aan een kritische beoordeling en analyse. Pas als het college ervan overtuigd is dat de opgestapte wethouder zorgvuldig is geweest, gaat het dossier naar de gemeenteraad, zo liet wethouder Irene Korting (VVD) vanavond weten.

Roelof Siepel stapte vorige week dinsdag op omdat het vertrouwen afkalfde na enkele politieke missers rond Swifterbant-zuid. Diezelfde dinsdag zouden B en W een klap geven op de vergaderstukken over Swifterbant-zuid. Die stukken zouden daarna naar de gemeenteraad gaan, want twee dagen later stond een vergadering over de nieuwbouwwijk gepland.

Puntjes op de i

Wethouder Korting vertelde dat de stukken uiteindelijk niet zijn verstuurd, omdat de overgebleven collegeleden eerst de puntjes op de i willen zetten. Nu de ChristenUnie met een nieuwe wethouder komt, is het opsturen verder uitgesteld: „We willen niet nu een besluit nemen, terwijl de beste meneer of mevrouw geen inspraak in het proces heeft gehad.”

Korting benadrukte dat het college rond Swifterbant-zuid kiest voor een combinatie van zorgvuldigheid en snelheid: „Het is belangrijk dat we voldoende aandacht hebben voor de rechten van alle betrokkenen: inwoners van Swifterbant, agrarische ondernemers en alle andere partijen. We willen iedereen recht doen.”

Mitsen en maren

Lazise Hillebregt (D66) hoorde in de woorden van de wethouder vooral mitsen en maren. Ze riep het college op om lef te tonen. „Dat er op dit moment nog puntjes op de i moeten worden gezet, dat helpt het vertrouwen niet”, zei Paul Vermast van GroenLinks erover, „Als het stuk goed was, had het naar de raad gekund. Ik begrijp niet zo goed waarom u nu opnieuw gaat analyseren. Er is inhoudelijk toch geen nieuwe situatie ontstaan?”

Suzanne Stoop vertelde flabbergasted te zijn dat het college nu de nadruk op zorgvuldigheid legt: „Het lijkt me dat u dat al veel eerder had moeten doen.” Stoop vond dat Irene Korting vage antwoorden gaf over de situatie rond Swifterbant-zuid en ze noemde dat ‘schokkend’: „Mijn conclusie is: meneer Siepel stond eigenlijk alleen. Daar is niets collegiaals aan!”

Boosheid

De discussie over Swifterbant-zuid kwam nadat ChristenUnie-fractievoorzitter Marianne Witteveen had teruggekeken op het vertrek van haar partijgenoot. Ze vroeg zich af waartoe dat heeft geleid: „Is wat er nu gebeurde het beste voor Dronten? Wij zijn verbijsterd, we hebben pijn, we hebben verdriet, we zijn door boosheid gegaan.”

Volgens Witteveen hebben de collegepartijen VVD, ChristenUnie en Leefbaar ondertussen weer het vertrouwen in elkaar uitgesproken en is er een nieuwe kandidaat-wethouder gevonden: „Want er ligt nog een flinke klus te wachten en die klus verdient een eigen wethouder.” Ze verwacht de kandidaat over anderhalve week te presenteren.

Ambtenaren

Ook Siert Jan Lap van het CDA vroeg zich af of Dronten gebaat is bij het opstappen van de heer Siepel. Hij denkt dat de wethouder is gestruikeld over problemen die veel dieper liggen, namelijk in de ambtenarij.

Burgemeester Jean Paul Gebben wil in de openbaarheid niets zeggen over de ambtenaren, omdat die zich niet kunnen verdedigen. Hij herinnerde eraan dat de gemeenteraad op 23 september praat over wat er in het gemeentehuis moet gebeuren. „En dat we op aantal onderdelen in deze organisatie goed gas moeten geven, daar zijn we het met elkaar over eens.”

Portefeuilleverdeling

Peter Duvekot van de SP vond dat de ChristenUnie zich had laten ringeloren bij de verdeling van de portefeuilles binnen het college. Roelof Siepel had volgens hem verreweg het zwaarste takenpakket. „U kunt wat vinden van de portefeuilleverdeling, maar u gáát er niet over”, reageerde de burgemeester, „Dat is een bevoegdheid van het college.”

Volgens de burgemeester heeft Siepel zelf gezegd dat hij het onder controle had en dat er tijden zijn geweest dat hij er nog wel wat bij had kunnen doen. Remco de Maaijer van coalitiegenoot VVD zei nooit signalen te hebben ontvangen dat de taken oneerlijk waren verdeeld.

Swifterbant-zuid