Er is in Suydersee méér nodig dan hier en daar een bankje.
Er is in Suydersee méér nodig dan hier en daar een bankje. ©maartenheijenk.nl

Pandeigenaren pleiten in brandbrief voor 10 tot 20% minder winkels in Suydersee

Algemeen

DRONTEN - Wat extra groen en het opknappen van het openbaar gebied is niet genoeg voor winkelcentrum Suydersee. In een brandbrief aan het gemeentebestuur schrijven de vastgoedeigenaren dat de leegstand nu al fors hoger is dan gemiddeld: „En wij vrezen dat dit percentage alleen maar hoger wordt als er geen actie wordt ondernomen.”

In september is de Belangenvereniging Vastgoedeigenaren Vitaal Suydersee opgericht. In een brief aan de gemeente schrijft deze vereniging nu, dat het vorig jaar vastgestelde actieplan voor het winkelcentrum door de coronacrisis achterhaald is.

Leegstand neemt toe

Tijdens de coronacrisis doen consumenten veel aankopen via internet. De pandeigenaren vrezen dat ze dat blijven doen als corona voorbij is: „De verwachting is dat de leegstand nog verder en versneld toeneemt.”

Volgens de brief is er daarom in Suydersee méér nodig dan wat groen en hier en daar een bankje: „Een gezamenlijke aanpak van gemeente, vastgoedeigenaren en ondernemers is dringend noodzakelijk. Wij verwachten dat in Suydersee de komende jaren wellicht 10-20% van de winkelmeters uit de markt gehaald moeten worden om een vitaal en aantrekkelijk stadscentrum te behouden.”

Gezamenlijke actie

Deze zogenaamde transformatie van winkels naar andere bestemmingen kan volgens de brief niet alleen door ondernemers en pandeigenaren worden gerealiseerd: „Gezamenlijke actie met een actieve regierol van de gemeente is hierin nodig.”

De eigenaren zijn blij met het voornemen van minister Kajsa Ollongren voor woningbouw in het centrum van Dronten. Ze dringen er bij de gemeente op aan om deze plannen uit te werken voor Suydersee. Dat moet dan gebeuren in combinatie met die transformatie: „Meer woningen in het stadscentrum en groei van Dronten geven een impuls aan de leefbaarheid en vitaliteit van Suydersee.”

De vastgoedeigenaren stellen voor om een ‘taskforce vitaal Suydersee’ in het leven te roepen. De gemeente moet in hun ogen een ‘zwaargewicht crisismanager’ aanstellen. Onder diens leiding moet er een heel concreet plan worden gemaakt: „Hoeveel vierkante winkelmeters moeten er uit de markt gehaald worden en met welke nieuwe functies kan dit ingevuld worden?”

‘Rommelig’ gebied

De eigenaren halen ook het oorspronkelijke plan van wethouder Irene Korting voor het ‘rommelige’ deel van het winkelcentrum (omgeving Het Ruim) weer tevoorschijn: „Vernieuwing en renovatie is hard nodig. Ook is dit een uitgelezen kans om in dit deelgebied extra woningen te realiseren. Uitgangspunt is dat zowel ondernemers als pandeigenaren hierin nieuw perspectief wordt geboden.”

In hun brief vragen de pandeigenaren van de gemeente een soepele en flexibele houding. Ook stellen ze voor dat de gemeente met een financieel stimuleringspakket komt.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 20 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 20 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 21 uur geleden