SP-raadslid Frans Rietveld.
SP-raadslid Frans Rietveld. ©maartenheijenk.nl

SP-raadslid blijft van mening: Arbeidsmigranten integreren niet

Algemeen

DRONTEN - „Een vestiging, zo dichtbij een woonwijk, zal met de Drontense bewoners van deze woonwijk allen maar problemen opleveren.” Dat zegt SP-raadslid Frans Rietveld over de huisvesting van 300 arbeidsmigranten op de locatie GroenRijk aan de Rietweg.

De uitspraken van Rietveld als woordvoerder van de SP-fractie tijdens een commissievergadering deden enig stof opwaaien. Daarom stuurde hij de redactie onderstaande toelichting:

Toelichting Frans Rietveld:

„Ik wil graag reageren op het bericht over de huisvesting van arbeidsmigranten aan de Rietweg. Ik denk dat uw bericht hierover nogal negatief gekleurd is.

Als raadslid volg ik de berichten uit de samenleving. 500 omwonenden zijn tegen de vestiging van de huisvesting van 300 arbeidsmigranten aan de Rietweg. 

Ik heb een een aantal arbeidsmigranten aangesproken tijdens een wandeling door het Dronterbos. Zij zaten al meerdere avonden op een bankje. Wetende van de problemen m.b.t. hun huisvesting heb ik getracht te achterhalen of zij wel een plek hadden om te overnachten. Ik probeerde dat in het Engels en Duits. Maar communicatie was helaas niet mogelijk. Wel merkte ik een groot wantrouwen jegens mij.

De SP en ik zijn zeer begaan met een goede huisvesting van de arbeidsmigranten. De Roemernorm is daar en goed voorbeeld van. Wat ik bedoelde is dat arbeidsmigranten niet integreren in hun omgeving en er altijd onbegrip zal zijn vanwege de taalbarrière. Ook zijn zij kort in Dronten. Een vestiging, zo dichtbij een woonwijk, zal met de Drontense bewoners van deze woonwijk allen maar problemen opleveren. 

Vandaar dat ik al eerder heb gepleit dat huisvesting dichtbij hun werkgevers (op boerenerven of industrieterreinen) een betere oplossing zou zijn.
De arbeidsmigranten zijn niet het probleem maar de acceptatie door de omwonenden wel. Goede huisvesting van arbeidsmigranten is nodig, maar wel in een omgeving waar geen bezwaar is van omwonenden.”

Arbeidsmigranten