Afbeelding
ElasticComputeFarm

KiesKwesties | Hoe denkt de politiek over grote datacentra in Dronten?

Algemeen

DRONTEN - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stelt DeDrontenaar.nl vragen aan de politieke partijen. Vandaag: In Zeewolde zijn plannen voor een groot datacenter. Wat is uw standpunt als er voor Dronten ook zo’n aanvraag komt?

CDA

Het CDA stelt dat er evenwicht moet zijn tussen de duurzame productie van energie en het gebruik in Flevoland. Een groot datacenter draagt daaraan niet bij. Wat het CDA betreft komt er daarom geen groot datacenter in Dronten.

Leefbaar Dronten

Het bouwen van grote datacenters past niet bij onze insteek: bouwen met behoud van het landelijke karakter; kostbare Drontense grond moet met een grotere meerwaarde worden ingezet.

D66

De komst van een datacenter is complex. Het kent tenslotte voor- en nadelen en overstijgt de wensen van Dronten. D66 wil niet de indruk wekken dat we daar zomaar een antwoord op hebben. Zonder ons te hebben verdiept, zijn we niet direct enthousiast.

SP

Wij zijn tegen de komst van datacenters. De overlast is enorm, ze verbruiken veel stroom tegen een belachelijk lage prijs. Alles wordt zo goedkoop geregeld. Het levert vrijwel geen arbeidsplekken op. Weg met deze multinationals uit onze achtertuin!

VVD

Wij zijn niet op voorhand tegen de komst van een datacentrum in Dronten. Wel snappen wij de discussie in Zeewolde. De moeilijke afweging tussen landbouw, natuur en werkgelegenheid. Afhankelijk van het verzoek zullen we deze afweging ook moeten maken.

GroenLinks

We zien geen ruimte voor grote datacenters: nieuwe energie-intensieve industrie zonder plan voor een klimaatneutrale economie is onverstandig. Bij het duurzaam opwekken van de benodigde energie, zou een klein datacenter mogelijk zijn op Poort.

ChristenUnie

De ChristenUnie erkent dat er een groeiende behoefte is naar ruimte voor diverste datacenters maar gaat niet mee in het bouwen van een datacenter in onze gemeente omdat dit afbreuk doet aan het dorpse karakter van de gemeente.

PvdA

DeDrontenaar.nl heeft de partijen een week de tijd gegeven om vragen te beantwoorden. Van de PvdA is geen reactie binnengekomen.

Verkiezingen

.