Column | Ligt een fusie op de loer?

Column

(Door Wouter Foppen)

De voetbalderby tussen Swift’64 en BAS wordt dit jaar voor het eerst in tijden niet gespeeld. Als gevolg van de teloorgang van BAS degradeerde die club afgelopen seizoen naar de vierde klasse en dus komt het onderonsje er dit jaar niet. Maar beide clubs moeten elkaar zo stilaan misschien toch maar weer eens op gaan zoeken.

Voor een oefenwedstrijd? Ja, dat zou kunnen, volgens mij staat die ergens in januari al gepland, maar dat zal allemaal wel. De lading van een echte derby krijgt die wedstrijd natuurlijk nooit, dan moeten er punten of een plaats in de volgende ronde van de beker op het spel staan. Maar waarom moeten beide clubs elkaar dan opzoeken? Ik ga het u uitleggen, geachte lezer.

Schrikbarend

Als we kijken naar het aantal jeugdteams in Biddinghuizen, dan ligt dat schrikbarend laag. Waar de club dik tien jaar geleden bij de jongste pupillen soms wel vier of vijf teams per leeftijdscategorie inschreef, zijn dat er nu over de hele afdeling slechts nog tien plus een meidenteam (jaja, die horen er ook gewoon bij, rustig maar, ze kunnen alleen niets veranderen aan de rekensom die we zo maken).

In Swifterbant zou de club floreren. Meer dan een handvol seniorenteams, de sfeer uitmuntend, etc., etc., etc. Maar wie even verder kijkt, ziet bij de jongste pupillen dezelfde problemen opdoemen als in Biddinghuizen. Op dit moment heeft Swift 2 O9-teams, 1 O10-team (bestaande uit jongens en meisjes), 1 O11-team en 1 O12-team. Dat zijn geen grootse aantallen.

Potentieel probleem

Is dat een probleem? Op dit moment nog niet, maar bij beide clubs heeft het wel de potentie om uit te groeien tot een probleem. Vanaf de onder 13 moet er namelijk op groot veld gespeeld worden, 11 tegen 11, en dus heb je automatisch grotere teams nodig. Die grotere teams kun je niet op een fatsoenlijke manier maken met de aantallen zoals ze er nu liggen. Ter vergelijking: ondergetekende was ooit ook een pupil, speelde in de E5 van BAS en kreeg het samen met zijn leeftijdsgenoten maar net voor elkaar om later een A1 te vormen.

Je kunt dus gerust concluderen dat BAS en Swift’64 allebei op moeten passen dat het straks niet meer lukt om jeugd op groot veld te laten voetballen. De oplossing? Denk eens na over een fusie, in ieder geval qua jeugdafdelingen, er zit niets anders op. Op die manier kunnen jeugdleden immers gewoon blijven voetballen waar ze willen, hoeven ze niet te vertrekken als ze op groot veld verder willen. Ook wordt de klus voor de mensen die de indelingen moeten maken weer wat makkelijker. Iedereen blij, toch?

En wie weet, heel misschien, gaat het ook iets positiefs met het niveau doen. Dan keert de derby tussen BAS en Swift’64 ongetwijfeld wel weer terug.