Dop Huisman
Dop Huisman ©maartenheijenk.nl

MEC-museum had zaterdag drie betalende bezoekers, maar wil niet de hand ophouden

Algemeen

DRONTEN - De landelijke Museumvereniging heeft in een brief aan de gemeenteraad van Dronten opgeroepen tot steun aan de musea. Het Mechanisch Erfgoed Centrum aan de Dronterweg is niet aangesloten bij deze vereniging. Ondanks het feit dat er afgelopen zaterdag maar drie betalende bezoekers waren, schroomt eigenaar Dop Huisman om de hand op te houden.

„Geld is altijd welkom, daar zijn we ondernemer voor”, reageert Huisman op de brief van de Museumvereniging, „Natuurlijk, we verdienen op dit moment weinig. Maar of we dat bij de gemeente neer moeten leggen? Ik denk dat De Regenboog en de zorg een hogere prioriteit verdienen.”

Het MEC-museum ging in 2016 open voor het publiek. „Het begon net een beetje te lopen en toen kregen we die corona”, baalt Dop Huisman. Op een zaterdag kwamen er 80 tot 100 personen à 10 euro. „Dat is leuk, maar voor ons waren vooral vergaderingen, bruiloften of busreizen van bijvoorbeeld De Zonnebloem interessant. En dat is allemaal weggevallen.”

Geen optie

„Afgelopen zaterdag hadden we drie bezoekers. Dan heb je veertig euro omzet, omdat ze gelukkig nog een patatje hebben gegeten. Dat gaat nergens over, maar dichtgaan is ook geen optie. Dan verdwijn je van de kaart. Die twee weken dat we echt dicht moesten, dat waren hele sombere weken. Als dat langer had geduurd, verlies je je vrijwilligers. Die groep is voor ons goud waard. Als je dicht gaat, valt dat clubje uit elkaar.”

„Mogen we zeuren?”, vraagt Dop Huisman zich hardop af, „Eerlijk gezegd vind ik het vervelender voor mijn pa van 73. Die ging elke week een kaartje leggen in het dorpshuis en dronk een borreltje. En nu is het dorpshuis dicht…”

Alle ruimte

De eigenaar van het MEC-museum voegt eraan toe dat bezoekers met angst voor corona niet weg hoeven te blijven: „We hebben veel maatregelen genomen. Er zijn geen rijen, je hoeft niet te dringen en we hebben de deuren open staan.”

„Bovendien is het bij ons ongelofelijk ruim, Honderd mensen zie je al haast niet terug, laat staan die drie van afgelopen zaterdag. Je kunt dus prima op bezoek komen. Bovendien: onze snackwagen staat buiten.”