Suydersee gaat deel van evenementengeld wellicht teruggeven aan winkeliers

Zakelijk

DRONTEN - Stichting DOES krijgt jaarlijks een subsidie van de gemeente voor het organiseren van evenementen in winkelcentrum Suydersee. Dit jaar zijn er als gevolg van de coronacrisis nauwelijks evenementen geweest. Overwogen wordt om een deel van het geld terug te geven aan de winkeliers.

De ondernemers betalen verplicht mee aan evenementen via de zogenaamde ‘reclamebelasting’. Dit geld gaat één op één naar de stichting DOES, die zorgt voor reuring in het winkelcentrum (zie video).

„Er is dit jaar veel belasting geïnd en niet uitgegeven”, constateerde Suzanne Stoop van de PvdA, „Er zijn nogal wat noodlijdende ondernemingen. Misschien is het een idee om het geld terug te geven?”

Goed idee

Wethouder Irene Korting (VVD) antwoordde dat dit onderwerp op de agenda staat om te bespreken met de ondernemers. Zelf vindt ze het een goed idee: „Maar het moet wel breed gedragen worden.”

Stichting DOES zat de afgelopen jaren nogal eens krap bij kas. „Ze hebben nu in ieder geval een buffer”, zegt de wethouder. Volgens mevrouw Stoop is subsidiegeld niet bedoeld om op te potten. Irene Korting is het daarmee eens: „Natuurlijk, het geld mag niet over de plinten klotsen. Maar een buffer tot maximaal 10% van het jaarbudget is toegestaan.”

!